Hoe houd je je website veilig?
Ook al kunnen je klanten niet op jouw site inloggen, heb je geen honderden bezoekers per dag of is jouw site puur informatief: elke site loopt een risico. En daarmee ook jouw bedrijf of organisatie.
Misschien zijn bij jou geen klantgegevens te stelen. Maar een virus verspreiden, een ongepaste boodschap op je site en hiermee je imago en goodwill op het spel zetten: dat wil je het liefst vermijden.
Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige stappen die je kunt nemen om je website tegen dit aanvallen te beschermen. In dit artikel bespreken we de risico's die je loopt en de belangrijkste manieren waarop je je website veilig kunt houden.
Welk risico loop je als website-eigenaar?
Je website loopt gevaar door veel verschillende soorten aanvallen. Hieronder vind je de meest voorkomende.
Je website kan worden gehackt
De meest voorkomende manier waarop een website in gevaar komt is door hacken. Hackers gebruiken verschillende technieken om toegang te krijgen tot een website. Vaak door voor de hand liggende of gelekte wachtwoorden, of door gebruik te maken van zwakke plekken in de code of software van de site.
Klantgegevens kunnen worden gestolen
Een ander risico voor je website is dat na een hack (klant)gegevens gestolen kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke informatie zoals namen, adressen en betalingsgegevens. Als deze informatie in verkeerde handen valt, kan het misbruikt worden voor identiteitsdiefstal of fraude.
Je site kan malware verspreiden
Als er na een hack kwaadaardige code op je site komt te staan, kan deze 'malware' verspreiden. Malware is software die ontworpen is om computers van je websitebezoekers te beschadigen of uit te schakelen, of om gegevens te stelen. Het kan gaan om virussen, spyware, of trojaanse paarden.
Je site kan gebruikt worden om andere sites aan te vallen
In sommige gevallen gebruiken hackers een gecompromitteerde website om aanvallen op andere websites uit te voeren. Dit wordt een distributed denial of service (DDoS) aanval genoemd. Bij een DDoS aanval gebruikt de hacker de middelen van de gecompromitteerde site om de doelsite te overspoelen met verkeer, waardoor die niet beschikbaar is voor de reguliere bezoekers.
De inhoud van je website kan worden aangepast
Kwaadwillenden zouden ook de website inhoudelijk aan kunnen passen als ze toegang hebben tot je CMS. Ze kunnen bijvoorbeeld ongepaste inhoud toevoegen, gebruikers omleiden naar een andere site. Maar ook je teksten, afbeeldingen, prijzen en voorwaarden kunnen zomaar aangepast worden. Dit kan je duur komen te staan.
Tips voor een veiligere website
De gevolgen van een hack kunnen dus enorm zijn. Als je site wordt gehackt, kan dat niet alleen je reputatie beschadigen, je kan ook nog eens te maken krijgen met boetes of juridische stappen. De eigenaar is namelijk aansprakelijk voor alle veroorzaakte schade wanneer klantgegevens worden gestolen.
Gelukkig zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om je website te beschermen.
Als website eigenaar kan je zelf verschillende maatregelen nemen om je site veilig te houden:
- Installeer een SSL-certificaat
- Gebruik een reverse proxyserver
- Minimaliseer het aantal gebruikers van het CMS
- Gebruik veilige wachtwoorden
- Maak regelmatig een back-up
Installeer een SSL-certificaat
Een van de beste manieren om je website te beschermen is het installeren van een SSL-certificaat. SSL staat voor Secure Sockets Layer, en is een protocol dat gegevensversleuteling op het internet mogelijk maakt. Dit betekent dat alle gegevens die tussen jouw website en de browser van een gebruiker worden uitgewisseld, worden versleuteld, waardoor het voor hackers moeilijk wordt om de gegevens te onderscheppen of ermee te knoeien.
Gebruik een proxyserver
Een andere manier om je website te beschermen is om je domeinnaam om te leiden via een reverse proxyserver. Dit is een computer die optreedt als tussenpersoon tussen jouw website en het internet. Wanneer een gebruiker een webpagina van jouw site opvraagt, haalt de proxyserver de pagina van jouw site op en stuurt die dan naar de browser van de gebruiker
Het voordeel van het gebruik van een reverse proxyserver is dat het je IP-adres kan maskeren, waardoor het voor hackers moeilijker wordt om de fysieke locatie van je server te bepalen. Bovendien kunnen proxyservers extra beveiligingsfuncties bieden, zoals het scannen van malware en het filteren van inhoud.
Minimaliseer het aantal gebruikers van het CMS
Als je een content management systeem (CMS) gebruikt om je website beheren, is het belangrijk om het aantal gebruikers dat toegang heeft te minimaliseren. Hoe meer gebruikers toegang hebben tot het CMS, des te groter de kans dat een van hen onbedoeld een deur openlaat voor hackers.
Gebruik veilige wachtwoorden
Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat alle gebruikers van het CMS sterke wachtwoorden hebben. Een sterk wachtwoord is een wachtwoord dat minstens 12 tekens lang is en een combinatie bevat van hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen.
Tegenwoordig kunnen browsers een 'wachtwoord suggestie' doen. Deze zijn zeer veilig en kunnen automatisch opgeslagen worden in je browser of wachtwoord-kluis (zoals 1Password, Apple Keychain etc.)
Maak regelmatig een back-up
Hoe goed je je website ook beveiligt, er is altijd een kans dat hij gehackt of beschadigd wordt. Daarom is het belangrijk een back-up plan te hebben.
Bepaal samen met je webbouwer hoe vaak je website wordt geback-upt en hoe lang deze back-ups worden bewaard. Idealiter heb je een back-up van je site die off-site wordt opgeslagen en dagelijks wordt bijgewerkt. Op die manier kun je, als je site gehackt of beschadigd is, hem snel herstellen vanaf de back-up.
Veilige websites scoren beter in Google
Belangrijk om te weten: zoekmachines zoals Google of Bing geven de voorkeur aan veilige sites bij het tonen van zoekresultaten aan gebruikers. Ze houden rekening met allerlei factoren bij het rangschikken van websites, en beveiliging is er daar één van de belangrijkste van.
Een site die goed beveiligd is tegen aanvallen, zal hoger ranken dan een site die niet veilig is. Het is dus niet alleen belangrijk om je website veilig te houden voor je bedrijf, maar ook voor je positie in Google.
Wat doet Invato voor haar klanten?
Bij Invato vinden we de veiligheid van de websites van onze klanten heel belangrijk. Daarom bieden we een aantal services aan om de sites van onze klanten veilig te houden, waaronder:
We gebruiken een reverse proxyserver
Invato kan zorgen voor Cloudflare, een reverse proxyserver. Dit maakt het voor hackers veel moeilijker om je website te bereiken.
Cloudfare voor nog meer bescherming
Met Cloudflare neem je extra veiligheidsmaatregelen, zoals het automatisch afhandelen van scan scripts die je website op veiligheid testen en het tegenhouden van DDoS aanvallen. Ook maakt het je website sneller door bepaalde data te cachen.
We zorgen voor regelmatige back-ups
We maken elke dag een back-up van je site, zodat we hem snel kunnen herstellen mocht hij toch gehackt of beschadigd worden.
Je krijgt standaard een SSL-certificaat
Een SSL-certificaat kan eenvoudig worden aangevraagd en geïnstalleerd door Invato. Dit certificaat helpt je website te beschermen tegen aanvallen en houdt je gegevens veilig. Daarnaast kan het ook helpen om de SEO ranking van je website te verbeteren.
We gebruiken reCaptcha
Formulieren op onze websites maken altijd gebruik van reCaptcha. Dit is een beveiligingsmaatregel die je website helpt beschermen tegen spam. Het werkt door bezoekers te vragen een eenvoudige test te voltooien (zoals het herkennen van een reeks afbeeldingen) voordat ze een formulier op je site kunnen versturen. Dit helpt ervoor te zorgen dat alleen echte mensen het formulier indienen, en geen bots.
Je website wordt regelmatige geüpdatet
We houden ook je website en hosting software up-to-date. Dit helpt eventuele veiligheidslekken te dichten die sinds de laatste update zijn ontdekt. Hierdoor word je als klant beschermd tegen alle risico's.
Conclusie
Veel website eigenaren zijn zich niet bewust van de gevaren die kleven aan het niet goed beveiligen van hun website. Men weet vaak niet goed welke maatregelen precies genomen moeten worden, of men denkt dat het niet echt nodig is.
Wanneer je niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, kan je bedrijf of organisatie in de problemen komen. Je website kan gehackt of beschadigd worden. Of er kunnen (klant)gegevens gestolen worden met alle juridische en financiële risico's van dien. Daarnaast kan je site minder hoog scoren in Google als deze niet goed beveiligd is.
Bij Invato zorgen we ervoor dat de websites van onze klanten zo veilig mogelijk zijn. We helpen met installeren van beveiligingssoftware, maken regelmatig back-ups, en houden de software altijd up-to-date.