15 kenmerken van een goede website

15 kenmerken van een goede website

by Luuk van der Kooij

Het wordt steeds belangrijker dat je een goede functionele website hebt. Lees hieronder de 15 kenmerken van een goede website, met een focus op hoe deze elementen bijdragen aan een sterke, effectieve en gebruiksvriendelijke website. Van responsiviteit tot SEO-optimalisatie, we verkennen de sleutelaspecten die elke website beheerder of eigenaar moet overwegen.


Inhoudsopgave

 1. Responsive: Het belang van een website die zich aanpast aan elk apparaat.
 2. Snelheid: Waarom laadtijd belangrijk is voor gebruikerservaring en SEO.
 3. Duidelijke boodschap: Het belang van een directe en begrijpelijke boodschap.
 4. Gebruik van data: Hoe analytische tools je website kunnen verbeteren.
 5. Toegankelijkheid voor iedereen: Het waarborgen van toegang voor gebruikers met beperkingen.
 6. Interactie en engagement: Het stimuleren van gebruikersbetrokkenheid door interactieve elementen.
 7. Visuele en interactieve content: Het belang van aantrekkelijke visuele content.
 8. Logische structuur en navigatie: Het vereenvoudigen van de zoektocht van de gebruiker.
 9. SEO-Optimalisatie: Technieken om je website vindbaar te maken.
 10. Veiligheid en privacy: Bescherming van gebruikersgegevens.
 11. Conversiegericht: aanzetten tot actie.
 12. Consistente branding: Het belang van merkconsistentie.
 13. Modern design: Het belang van een aantrekkelijk en toegankelijk design.
 14. Duidelijke call-to-actions (CTA's): Het belang van duidelijke knoppen.
 15. Schaalbaarheid en flexibiliteit: Voorbereid zijn op groei.

Laten we beginnen!

1. Responsive

In een tijdperk waarin meer mensen dan ooit toegang krijgen tot het internet via mobiele apparaten, is een responsive design geen optie meer, maar een noodzaak. Een website die op alle apparaten perfect werkt, zorgt voor een naadloze gebruikerservaring en houdt je publiek betrokken. 

Gemiddeld surfen 59,34% op mobiel, 38,77% op desktop en slechts een kleine 1,89% op de tablet. Deze statistieken zijn van de Nederlandse gebruikers. Goede websites zijn daarom geoptimaliseerd voor mobiel en desktop. Bron van de statistieken.

2. Snelheid

De laadtijd van je website is cruciaal. Bezoekers verwachten snelheid; een vertraging van slechts enkele seconden kan ervoor zorgen dat ze afhaken. Hierdoor loop je conversies mis. Snel ladende pagina's verbeteren niet alleen de gebruikerservaring, maar ook je SEO-ranking. Hierdoor zal je weer hoger scoren in Google. 

3. Duidelijke boodschap

Je website moet in één oogopslag duidelijk maken wat je aanbiedt. Een heldere en beknopte boodschap helpt bezoekers snel te begrijpen hoe jij hun problemen kunt oplossen of aan hun behoeften kunt voldoen. Mensen zijn ongeduldig. Als ze denken dat jouw website niet is wat ze zoeken, zijn ze binnen (milli)seconden weg.

4. Gebruik van data

Inzicht in het gedrag van je bezoekers is goud waard. Analytische tools geven je waardevolle informatie over hoe bezoekers je site gebruiken, wat je kunt optimaliseren voor betere prestaties en conversies. De meest voorkomende is Google Analytics.

5. Toegankelijkheid voor iedereen

Een inclusieve website is toegankelijk voor iedereen, inclusief mensen met een handicap. Dit betekent dat je site voldoet aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), zodat visuele, auditieve, motorische en cognitieve beperkingen geen belemmering vormen voor het gebruik van je site. 

6. Interactie en engagement

Interactieve elementen zoals chatbots, enquêtes en feedbackformulieren stimuleren engagement en bieden waardevolle inzichten in de behoeften en voorkeuren van je bezoekers. Dit verhoogt niet alleen de betrokkenheid, maar ook de klanttevredenheid.

7. Visuele en interactieve content

Visuele content zoals afbeeldingen, video's en infographics trekt de aandacht en maakt complexe informatie begrijpelijk. Een evenwichtige mix van tekst en visuele elementen houdt bezoekers geboeid en betrokken.

8. Logische structuur en navigatie

Een intuïtieve structuur en eenvoudige navigatie maken het bezoekers makkelijk om te vinden wat ze zoeken. Dit verbetert de gebruikerservaring en ondersteunt je SEO-inspanningen door zoekmachines te helpen je content beter te indexeren. Maak dus altijd een goede website structuur om je website logisch te ordenen.

9. SEO

Een goede website is geoptimaliseerd voor zoekmachines. Dit betekent dat je site zo is opgebouwd en gevuld met content dat deze goed vindbaar is voor je doelgroep, wat essentieel is voor het genereren van organisch verkeer.

10. Veiligheid en privacy

In een tijd waarin cyberdreigingen en privacyzorgen toenemen, is de veiligheid van je website essentieel. SSL-certificaten, veilige betaling gateways en duidelijke privacybeleidpagina's zorgen ervoor dat de gegevens van je bezoekers beter beschermd zijn.

11. Conversiegericht

Uiteindelijk moet je je website niet alleen informeren, maar ook aanzetten tot actie. Of het nu gaat om het invullen van een contactformulier, het inschrijven op een nieuwsbrief of het doen van een aankoop, een effectieve website motiveert bezoekers om de volgende stap te zetten. Zorg er daarom voor dat bezoekers gemakkelijk de actie kunnen vinden.

12. Consistente branding

Je goede website sluit aan bij je merkidentiteit. Consistente branding, inclusief kleuren, lettertypen en tone-of-voice, versterkt je merk en zorgt voor herkenbare uitingen.

13. Modern design

Een aantrekkelijk en modern design spreekt aan. Het weerspiegelt de identiteit van je merk en maakt meteen duidelijk waar je voor staat. Een goed ontworpen website is intuïtief, toegankelijk en nodigt uit tot verkenning.

14. Duidelijke Call-to-Actions (CTA's)

Sterke en duidelijke call-to-actions leiden gebruikers naar de volgende stap in hun klantreis, of het nu gaat om het kopen van een product, het inschrijven voor een dienst of het downloaden van een whitepaper. Goed geplaatste CTA's verbeteren de conversieratio's en sturen de gebruikerservaring.

15. Schaalbaarheid en flexibiliteit

Een goede website moet kunnen meegroeien met je bedrijf. Een schaalbare architectuur en flexibele elementen zorgen ervoor dat je website nieuwe functies en content kan integreren zonder dat een volledige herontwikkeling nodig is. Zorg daarom voor een website die altijd schaalbaar is.  

Conclusie

Een goede website bouwen en onderhouden vereist veel aandacht voor veel verschillende aspecten, van technische prestaties tot inhoudelijke duidelijkheid en visueel ontwerp. 

Veel van deze elementen kun je zelf aanpakken met de juiste kennis en tools. Voor diepgaand advies of om je website door professionals te laten optimaliseren, is het slim om een adviesgesprek aan te vragen. 

Experts die het vak door en door kennen, kunnen je helpen om je online aanwezigheid naar een hoger niveau te tillen, zodat je website niet alleen voldoet aan de basisvereisten, maar ook uitblinkt in een competitieve digitale wereld.

Terug naar boven